Het maken van een groepsfoto

Het maken van een groepsfoto is erg leuk.. meestal een gezellige sfeer! Ook als fotograaf is belangrijk om er een goede sfeer van te maken. Uiteindelijk zie je de sfeer op de foto terug. Maar eerlijk is eerlijk, het is een moeilijke opgave, zeker met een groep van 10 personen of meer. Laat staan wanneer er kleine kinderen bij op moeten komen.

Enfin, een groepsfoto maken is erg leuk, maar persoonlijk is het niet mijn favoriete bezigheid.

Hieronder een aantal tips voor een goede groepsfoto:

1: Ga naar buiten

In een ruimte binnen of tijdens een late uur is het doorgaans slecht licht. Dus ga naar buiten. Liefst een beetje saaie bewolkte dag. Hierdoor is het licht goed en niet te fel. Dan heb je geen last van harde schaduwen of fel licht waardoor iedereen met geknepen ogen op de foto komt te staan. Het licht is buiten gelijkmatig en met de zon voor de wolken… tja een grotere softbox kan men niet wensen. Kies daarom een plek in de schaduw uit en belicht het eventueel bij met een reflexi scherm. Het gebruik van flitslicht is meestal onnodig maar kan helpen. Dat ligt natuurlijk aan het licht op het moment.

Indien je toch moet uitwijken naar binnen is kunstmatig licht erg belangrijk om een goede scherpte diepte te verkrijgen. Want je wil immers iedereen van de groep scherp op de foto krijgen.

2: Wees niet bang om de foto uit te snijden.

Bij het maken van een groepsfoto is het niet altijd nodig om mensen in hun geheel op de foto te zetten. Vaak zie je dat wel en dat is goed! Maar je ziet dan wel vaak teveel onnodige informatie in de ruimtes erom heen. Dit maakt de foto minder spannend en kan afleiden. Het kan juist leuk zijn om wat dichter bij te staan en alleen de hoofden en bovenlichamen vast te leggen. Let wel op de gangbare regel, als een deel van de benen erop staan … dan helemaal of niet. Probeer een groepsfoto op verschillende manieren te besnijden en vraag jezelf of anderen af wat men meer aan spreekt en waarom.

Zelf neem ik altijd beide versies, helemaal en alleen de bovenlichamen. Hierbij denk ik altijd aan de compositie voor het bijsnijden en neem de foto wat ruimer in de kaders. Ik gebruik hiervoor vaak mijn 70-200mm lens. Het maken van beide versie is dan een fluitje van een cent.

3: Neem afstand tot de achtergrond.

Om de groep visueel goed op de foto te zetten, moet de omgeving geen afleiding geven, zeker de achtergrond niet! dus neem afstand tot de achtergrond. Met de juiste scherpte diepte komen de mensen op de foto meer tot hun recht. Daarnaast voorkomt het nare schaduwen.

4: Hoge standpunt.

Bij een grote groep is het moeilijk om iedereen goed op de foto te krijgen. Je zit dan met mensen die kleiner zijn of juist lang zijn. Het is bijna een onmogelijke taak om als fotograaf iedereen in goede verhoudingen te zetten. Kies daarom voor een hoger standpunt. Een trap, of wat ik wel eens heb gedaan, op het dak van mijn auto staan. (alles voor een goede foto), omdat iedereen dan omhoog kijkt, krijg je de gezichten er goed op. Bovendien heeft men geen 2e kin meer! Je kan het ook anders doen door de mensen op een trap te zetten en zelf op gelijkmatige hoogte fotograferen.

5: Verander van hoogte en ga eens door de knieën.

Met kleine groepjes kan men goed spelen met hoogtes. Laat een paar mensen eens door de knieën gaan, zittend of juist op de stoel staand. Hierdoor ontstaat een spannend beeld. Ook kan je voor een groepsfoto eens kijken en vooral afwijken van de standaard. Zet de groep elders door een kamer, speels of juist serieus. Zakelijke foto’s kan men maken als je de groep voor de verandering eens rond de vergadertafel zet.  (Wees creatief, maar dat geldt altijd voor fotografen)

6:  Zorg ervoor dat de goep jou ziet!

Als de mensen in de groepsfoto jou goed zien dan zie jij je ze ook goed. Zet bijvoorbeeld iets achter je neer waar mensen naar moeten kijken of geef ze instructies om naar de camera te kijken. Bij kinderen kan je gebruikmaken van een knuffel of iets anders, dat werkt meestal goed. Bij volwassenen is het wat makkelijker om gewoon naar de camera te kijken. Het is natuurlijk van belang dat iedereen goed in de camera kijkt. Als een persoon naar iets elders kijkt, valt het in de foto direct op. Vaak werkt het aftellen tot klikken ook goed. Kortom, vraag aandacht tot het kijken naar de camera, dat geeft de groepsfoto meer body.

7: Dichter op elkaar.

Voor zowel een grote groep, maar vooral met kleine groepen (rond 10 personen) is het mooi als mensen dichter op elkaar staan. Varieer van standpunt of houding van de mensen. Bijvoorbeeld draaien van schouder, hoofd, een arm om iemand heen. Dat maakt de foto minder statisch. Soms is het juist de bedoeling! Maar in het algemeen is het mooier als men dichter op elkaar staan. Dat geeft een daadwerkelijk groepsbeeld.

8: Hou contact met de groep

Praat met de groep en geef instructies en laat ze de resultaten zien om te verduidelijken wat je bedoeld. Maar maak het niet te langdradig, anders slaat al snel de verveling toe. Maak het humoristisch, alles om de aandacht van de groep bijeen te houden. Daarnaast valt er vaak een stilte als de fotograaf bezig is met de techniek. Ook bij te lange stiltes slaat de verveling toe. Dus wees goed voorbereid en zorg dat het technische deel van te voren al klaar is.

Om iedereen “cheese” te laten roepen vind ik meestal afgezaagd. Men staat dan vaak met rare gezichten op de foto. Dus dat raad ik af. Tel dan liever af, om duidelijk te maken wanneer je de afdruk gaat maken.

9: Maak meerdere foto’s

Voor elke groep, zeker een grote groep is het moeilijk om iedereen met de ogen open en een gewenste lach op de foto te krijgen. Indien je meerdere foto’s maakt, dan kun je die achteraf vervangen door speciale software in bijvoorbeeld Elements. Hierdoor komen de personen goed op de foto als je ze toevoegt.

10: Wees Creatief!!

“Last but not least”, wees creatief!! Door jou creativiteit onderscheid jij jezelf van anderen fotografen. Daarnaast geeft het een ander beeld naar tevredenheid van de klant. Spreek duidelijk de verwachtingen uit.

Denk goed aan de achtergrond, kleding en alle andere details. Het goed zitten van de sjaal, positie van de belangrijke personen op de groepsfoto. Neem er de tijd voor. Zeker als de foto voor andere doeleinden wordt gebruikt in bijvoorbeeld kranten of op een website. Je naam staat er vaak bij en dat is toch een stuk reclame. Kijk naar de personen op de foto en fotografeer met respect. Bijvoorbeeld laatst heb ik een foto gemaakt van een vrouwenvoetbalelftal. Deze dames kan je niet standaard laten poseren zoals ze dat bij mannen doen. Benen wijd al zittend op stoel. Op een groepsfoto voor een mannenelftal is dat gewoon, maar bij vrouwen is het toch wat anders.

Je kunt genoeg kanten op. Maak gebruik van voorwerpen in de buurt of die iets met de groep te maken hebben. Een alternatieve groepsfoto kan bijvoorbeeld ook door een groep in een bepaalde ruimte verspreid te plaatsen of door ze een bepaalde handeling te laten verrichten.

 

Boekenlegger op de permalink.

Geef een antwoord