Modefotografie: Een prachtig beroep!

Een modefotograaf lijkt misschien een makkelijke baan vol vrijheid. De realiteit is het heel anders.  In mijn blog wil ik hier graag eens wat over vertellen en tips geven.

De realiteit van het werk als modefotograaf is stress met strakke deadlines, laat staan de vele werkuren.  Voor mij als persoon geen probleem en ik geniet er elke keer weer van. Ik heb een aantal zaken op een rijtje gezet om deze passie te verwoorden en een aantal essentiële tips te geven om je voor te bereiden om een goede fotoshoot.

IMG_5167-bewerktKrijg inspiratie en wees geïnspireerd!

Inspiratie is essentieel om geweldige foto’s te produceren. Bestudeer het werk van andere fotografen, deel jouw ideeën en brainstorm met anderen. Besteed aandacht aan details en alledaagse lichteffecten, kleuren en omgevingen.

 

 

Visie

Weet welk doel je voor ogen hebt voor de fotoshoot. Maak een goede planning, visualiseer en beschrijf wat jeIMG_5075-bewerkt-bewerkt einddoel is. Neem je eigen unieke beeld en maak het je eigen. Een goede voorbereiding naar het eindresultaat is een must. Plan, bestudeer wat je wilt bereiken qua kleuren, sfeer, uitdrukking, omgeving enzovoorts.

Persoonlijk maak ik graag een tekening op mijn Ipad, met daarin de sferen, kleuren, het standpunt en dergelijke. Hierdoor kan ik mijn visie ook duidelijk maken naar het model of de opdrachtgever. Ik laat ruimte open voor veranderingen, nieuwe inspiraties en zelfs verbeteringen.

Locatie

Voor het maken van de opnames is het kiezen van de gewenste locatie van groot belang. Persoonlijk loop ik voor de tijd door de ruimtes en bestudeer de kleuren, objecten en neem de lichtval in mij op. Kijk goed in de ruimte welk object een toevoeging kan bieden voor je foto. Soms kom je spontaan tot geweldige ideeën.
Probeer aan de hand van een foto of een schets je model te instrueren, maar ook de anderen in de omgeving zoals de visagist en je assistent.

ModellenIMG_0435

Modellen moeten je zorgvuldig kiezen. Zorg ervoor dat ze de eigenschappen en kwaliteiten, die jouw foto’s zouden verbeteren, bezitten. Het model zelf kan het volledige resultaat van de shoot veranderen, daarom is het van cruciaal belang om modellen, die jouw visie reflecteren te vinden. Daarnaast is een goede visagiste van belang! Persoonlijk werk ik altijd met dezelfde visagiste, het voordeel is dat wij elkaar goed kennen en ze weet met een kleine instructie wat mijn gedachte is! Ze vertaalt het dan goed in de make-up en kapsel.

Licht en Lichten

Ambervantwout-1502Maak “try-outs”, veranderende lichten binnen hetzelfde beeld. Probeer verschillende openingen, schieten snelheid of experimenteer in post-productie. Het is belangrijk om het licht te beheersen, voorkomen van ongewenste schaduwen en in staat zijn om dezelfde foto opnieuw te maken met verschillende soorten licht met filters, reflectoren of lampen: speel op de locatie totdat je de verlichting hebt die je zoekt.IMG_0935-bewerkt

Persoonlijk doe ik dit ruim van te voren met een proefmodel of mijn assistent. Veelal in de tijd dat het daadwerkelijke model bij de visagist zit. Hierdoor heb je minimale aanpassingen te doen en kun je je tijdens de shoot op het model richten in plaats van op de techniek.

In harmonie

Elke foto moet een doel hebben. Alle elementen zoals kleur moeten in harmonie en moeten zinvol zijn. Het is ook jouw creativiteit hetgeen wat je onderscheidt van andere fotografen, geef jouw betekenis van de foto weer!

Apparatuur

De juiste apparatuur moet altijd klaar zijn en ter beschikking staan. Je kunt beter een aantal onnodige gereedschappen meenemen, dan jezelf in een problemen brengen omdat je het die ene lens of lamp op dat moment bent vergeten. Neem je “gear” ook mee in de planning en voorbereiding van de shoot. Vaak kun je met het minimale een maximaal resultaat bereiken.

Beweeg je in de ruimte.

Je kunt jezelf goed voorbereiden in het opzetten van de juiste scene, oftewel, verleent de omgeving /ruimte zich voor verbeteringen? Tijdens het fotograferen kun je bewegen in de ruimte, zoeken naar andere hoeken enzovoorts! Met andere woorden, experimenteer tijdens de shoot.

Direct 

Wees direct in de communicatie met de collega’s en modellen. Vertel wat je wilt bereiken en hoe. Je kunt ze laten participeren in je visie en planning. Wees niet bang om te vragen om datgene wat je precies wilt.Studiosessiepetra-365-bewerkt

Als modefotograaf ben je de regisseur van het podium. Je collega’s op het podium zijn ook in staat om jouw visie te verbeteren en je te helpen om het resultaat te verbeteren. Daarom is het uitbeelden van een visie een must. Samen gericht zijn op het uiteindelijke resultaat. Je bent immers een team!

Als fotograaf moet je het vertrouwen te allen tijde vasthouden. Als je stress of onzekerheid laat zien, kan het invloed hebben op je collega’s en de modellen, wat vaak in een slechte uitkomst resulteert.

 

Breek de standaard regels

Studiosessiepetra-203-HersteldOp een gegeven moment moet je alle technische details en theorieën die je hebt geleerd laten gaan, of beter gezegd, vergeten. Ze zijn goed voor de eerste inspiraties om te weten dat het gewenste resultaat wordt bereikt. Experimenteren, ontdekken en uitproberen, de beste ideeën en scheuten komen altijd door “toevallige” proeven.

 

 

Veel plezier hebben

Vergeet niet om plezier te hebben! Omdat modefotograaf zijn een zeer stressvolle baan is met deadlines en vele uren nawerk. Het is ook een zeer leuke en inspirerende baan, waarin je jouw creativiteit kan bevrijden en je de leiding hebt op je eigen visies.

Voor meer informatie of vragen, stuur een mail

Boekenlegger op de permalink.

Geef een antwoord